Tribunal Permanent dels Pobles sobre la violació amb impunitat dels drets humans de les persones migrants i refugiades

Audiència sobre els Espais de “No Dret”: Frontera Sud, Gènere, Menors

29, 30 juny i 1 de juliol 2018

(Auditori Eduard Toldrà, Conservatori Municipal de Mùsica, Carrer Bruc 110-112, Barcelona)

Les fronteres europees, cada vegada més militaritzades, són el lloc on es comptabilitza més del 60% de les morts registrades de persones migrants a tot el món. En la seva fugida davant l’empobriment provocat per l’extractivisme corporatiu a gran escala i el saqueig dels seus mitjans de supervivència o la devastació de la guerra, els drets de les persones migrants i refugiats es violen de forma múltiple i sistemàtica.

El 2016, contant amb el lideratge de la Transnacional Migrant Platform – Europedesenes d’organitzacions i col·lectius de persones migrants, així com xarxes de solidaritat van decidir apel·lar davant el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) per abordar el cas de violació dels drets humans de les persones migrants i refugiades. El TPP va acceptar el repte, i el procés es va iniciar a Barcelona el juliol de 2017. Des de llavors, s’han celebrat dues audicions a Palerm (desembre 2017) i París (gener 2018). L’objectiu d’aquest procés que dura dos anys, és donar visibilitat clara a les persones de les persones migrants com un subjecte inviolable dels drets; identificar i jutjar la “cadena” de cor-responsabilitat al llarg de la ruta migratòria que condueix a la violació dels drets humans dels migrants; i proporcionar urgentment i fomentar mesures adequades per a l’accés a la justícia. El TPP és un tribunal d’opinió, però l’aspecte innovador d’aquesta iniciativa és la possibilitat de posar les bases per a una jurisdicció internacional efectiva sobre els crims de fronteres, com ho va fer l’antecedent del TPP, el Tribunal de Bertrand Russell, amb els Crims de Guerra fa 60 anys.

 

tribunal permanent pobles

Els propers 29, 30 de juny i 1 de juliol a l’Audiència de Barcelona es presentaran casos dels Eixos: Frontera Sud, Gènere i Menors.
Entre les organitzacions i entitats que convoquen es troben: Transnational Migrant Platform Europe (TMP-E), Centro Filipino-Barcelona, RESPECT Network Europe; ECVC   Coordinadora Europea de Vía Campesina; Associació Catalana per la integració d’homosexuals, bisexuals i transexuals inmigrants (ACATHI); Carovane Migranti; Centre Delàs, Comitato Verità e Giustizia per i Nuovi Desaparecidos; Entrepobles; No Muri No Recinti, Espacio del Inmigrante; Fotomovimiento; Institut de Drets Humans de Catalunya; IRIDIA; Jo Sí Sanitat Universal, Mujeres Pa’lante; NOVACT; Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL); Sindicato Popular de vendedores ambulantes; Stop Mare Mortum; SOS Racismo, SUDS; Tanquem els CIEs Barcelona; Transnational Institute (TNI); Tras la Manta; Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR), Taula de defensa dels drets de les treballadores de la llar, la neteja i les cures, Womens Link.

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, de Casa Nostra Casa Vostra, i del Conservatori Municipal de Música

Enllaç per la inscripció (gratuïta però recomanada per les limitacions d’aforament)

Vídeo anunci de l’Audiència

Facebook

Twitter #JuzgandoFronteras

Esdeveniments previs a l’Audiència de Barcelona

Dimecres 27 juny: Presentació Documental “La meva pell
Hora: 19:30h
Lloc: Casal de Barri Pou de la Figuera (Carrer Sant Pere Més Baix, 70, Barcelona)

La meva pell, documental realitzat per SICOM i Entrepobles és el relat de vuit dones valentes amb arrels, identitats, orígens i sabers diferents. Dones que han viscut l’experiència del procés migratori en primera persona. Dones que han deixat el seu país buscant un futur millor a Europa i que, moltes d’elles, encara l’estan buscant a causa dels incompliments dels Estats membres de la UE en un mar de “fronteres invisibles”. El documental posa el focus en l’acollida des del punt de vista de la dona com a supervivent d’una doble discriminació, com a migrant i com a dona i reivindica el dret a migrar posant-nos a la pell de vuit dones que han exercit el seu dret a la lliure mobilitat.
Més informació

Dijous 28 juny: Taula rodona “Europa fortalesa: la història oculta, el cost humà”, presentació  de l’informe “Expandint la fortalesa. Les polítiques d’externalització de les fronteres de la UE”
Hora: 19h
Lloc: Casal de Barri Pou de la Figuera (Carrer Sant Pere Més Baix, 70, Barcelona)

L’acte acollirà la presentació pública de l’informe “Expandint la fortalesa. Les polítiques d’externalització de les fronteres de la UE“, recentment publicat pel TNI i StopWapenhandel. Comptarà amb la participació de: Niamh Aine Ni Bhriain (coordinadora de l’àrea de Guerra i Pacificació del Transnational Institute), Juan Hernández Zubizarreta (profesor de dret i investigador d’OMAL), i una persona representant el Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona.
Més informació

Divendres 29 juny: Roda de Premsa de presentació de Audiència sobre els Espais de “No Dret”
Hora: 11:30h
Lloc: Sede de Lafede.cat (C/Tàpies 1-3, Barri El Raval, Barcelona)
Contacte: m.vargas@tni.org

Organització: Transnational Migrant Platfom