[StopISDS] Nominació al BBVA als Premis “Escobilla de Oro” pels abusos corporatius

 

premios escobilla de oro

Vols votar? —> https://goldentoiletbrush.org/?lang=es

Amb motiu de la Setmana d’Acció contra la Impunitat Corporativa, la Campanya Drets per a les persones, normes per a les transnacionals- Stop ISDS  va llançar en tota Europa la web de premis “Escobilla de Oro”. La web permet votar entre 10 grans empreses que han abusat greument dels seus privilegis i/o constitueixen un exemple clar d’impunitat corporativa.

Per a això, i després de triar a la transnacional “més bruta”, s’ha d’arrossegar amb el ratolí el rotllo de paper amb el seu nom a l’excusat. Una vegada es tanqui la votació a la fi d’any, la transnacional guanyadora rebrà com a premi la “escobilla de oro”, amb la qual podrà netejar el seu historial d’abusos. corporatius.

La nostra aposta per a representar la brutícia corporativa de les transnacionals espanyoles en aquests premis és el banc BBVA. Les raons? Ser un dels bancs europeus que més diners inverteixen en la indústria armamentística i el primer a l’Estat Espanyol; finançar projectes amb grans impactes ambientals i en els drets humans, com la resclosa Hidroituango a Colòmbia, i haver utilitzat el ISDS, un injust sistema de tribunals privats al servei exclusiu de les grans empreses, per a demandar a Bolívia per renacionalitzar el seu sistema de pensions.

Acció a Madrid

Entre la resta de transnacionals nominades es troben grans empreses que han contribuït significativament a la destrucció del territori i dels mitjans de vida de milers de persones, com Shell, o que han pressionat enormement perquè no es retirin del mercat productes que possiblement causen càncer, com Bayer-Monsanto.

Trobem també altres empreses que han utilitzat el sistema ISDS per a demandar a Estats per prohibir pràctiques extractives de gran impacte ambiental, regular en favor de la transició energètica, i fins i tot per no parar les manifestacions en contra seva, com Rockhopper, Vatenfall i Lydian, respectivament. Fets que posen en evidència que les transnacionals gaudeixen d’uns privilegis desorbitats que els permeten imposar la seva voluntat als Estats, anteposant els seus interessos als de les majories socials i atacant greument els ideals de democràcia i sobirania popular.

La finalitat d’aquesta iniciativa és visibilitzar els excessos corporatius, ja sigui en la forma de violacions als drets humans i destrucció de la vida o de l’ús de tribunals ISDS per a desafiar les decisions de governs i/o tribunals nacionals.

Així mateix, aquesta iniciativa pretén donar a conèixer les demandes de la campanya. D’una banda, la creació de una normativa vinculant sobre empreses i drets humans a nivell nacional, de la UE i de l’ONU per a acabar amb la impunitat corporativa. Per un altre, acabar amb aquells tractats de comerç i inversió que inclouen el mecanisme ISDS i el rebuig per part de la UE a nous tractats que el continguin.

A l’Estat Espanyol, la Campanya Drets per a les persones, normes per a les transnacionals- Stop ISDS s’inscriu dins del paraigua més ampli de la Campanya ‘Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió’.