[StopISDS] Acció d’incidència a les eleccions europees

Les eleccions europees del passat 27 de maig van dibuixar un Parlament diferent en diversos aspectes: la gran coalició entre socialdemòcrates i conservadors no arriba a la meitat dels escons per primera vegada, la pujada dels verds i ecosocialistes a tot el continent, així com el preocupant avanç de la extrema dreta.

Scissors

A Catalunya, Junts per Catalunya va guanyar les eleccions, seguit del PSC i de la coalició Ara Repúbliques (ERC-EH Bildu-BNG). 

Des de SETEM, conjuntament amb les entitats que conformen ‘Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió’, vam contactar amb les candidates a aquestes eleccions i vam crear una infografia amb els posicionaments respecte al compromís en l’adopció d’un Tractat vinculant sobre empreses transnacionals i drets humans en l’àmbit de Nacions Unides, l’eliminació de tribunals d’arbitratge privats (ISDS – abreviatura per tribunal de disputes entre inversors i Estats , sistema de justícia paral·lel opac al que només tenen accés les transnacionals) i la compra pública socialment responsable del Parlament Europeu. Vam rebre resposta d’Ara Repúbliques (ERC, EH Bildu i BNG), Junts per Catalunya, Unides Podem i Compromís per Europa (aquesta última candidatura no va entrar al nou Parlament). La resta de partits amb qui es va contactar -PSC, PP, PNB i Cs- no van contestar a les nostres preguntes i es van analitzar els seus programas electorals.

Aqui el resultat:

Semàfor Eleccions Europees Setem JPG (TW) defAquesta acció s’emmarca dins la campanya de la protecció dels drets humans i socials a les cadenes de subministrament de la indústria global de l’electrònica, coordinada amb la seva xarxa europea ‘Make ICT Fair’. 

En la nostra tasca d’incidència, seguirem de prop les iniciatives polítiques i legislatives durant la legislatura, i ens mantindrem en contacte amb les europarlamentàries.

Un dels punts centrals en la mobilització europea per impedir l’aprovació dels tractats de comerç i d’inversió ha estat posar fi als anomenats ISDS, que són els tribunals privats per a les grans corporacions que estan envoltats de gran opacitat i on aquestes empreses “amenacen els governs que s’atreveixen a plantar-los cara” amb demandes milionàries per decisions com paralitzar una mina que hauria destruït comunitats senceres, augmentar el salari mínim o evitar que les asseguradores obtinguessin beneficis abusius. El moviment Stop ISDS ja ha recollit més de 600.000 signatures des que es va activar al mes de gener.