[NOalTTIP] Declaració de la societat civil europea sobre les negociacions comercials entre la UE i els Estats Units

**Un tractat comercial de la UE amb Trump soscavaria els compromisos internacionals sobre el clima**

Concentració 03042017 Fora Paradisos Fiscals2

Fa tres anys es van produir protestes generalitzades en tota Europa contra un acord comercial previst entre la UE i els Estats Units, anomenat TTIP. Finalment, i gràcies a les mobilitzacions al carrer, es va detenir.

Ara mateix sota l’amenaça de que el president dels EUA, Donald Trump, decideixi una pujada dels aranzels sobre les importacions d’automòbils fabricats a la UE, els governs de la UE estan planejant acordar les condicions per a iniciar la negociació d’un nou acord comercial transatlàntic.

La UE i diferents responsables polítics nacionals han declarat en el passat que la UE només negociarà acords comercials amb els països signants de l’Acord de París. Trump ha tret als EUA d’aquest acord contra el canvi climàtic.

Milers de persones -especialment joves en edat escolar- marxen actualment pels carrers exigint als responsables polítics que prenguin mesures immediates sobre el canvi climàtic.

Els responsables europeus han d’escoltar a la ciutadania i demostrar al món que la UE es pren de manera seriosa l’Acord de París. No hauria d’haver-hi negociacions amb països que no mostrin ambició ni cap acció en relació amb el canvi climàtic i la protecció del medi ambient.

Els compromisos mundials per a detenir el canvi climàtic s’han de prioritzar als interessos dels grups empresarials de la UE, com per exemple el sector automobilístic. Les normes aconseguides amb lluites i mobilitzacions, que protegeixen a les persones, la naturalesa i el planeta, han de tenir preferència sobre els acords comercials.

Com a mínim, els governs de la UE han de complir la seva paraula: respectar l’Acord de París i no aprovar els mandats de la Comissió Europea per a noves negociacions comercials amb els Estats Units.

Però la crisi global és greu i els governs han d’anar més enllà.

Com a grups de la societat civil demanem a la Comissió Europea, als governs nacionals i als parlamentaris de la UE que utilitzin totes les eines polítiques i financeres a la seva disposició per a posar fi a l’era dels combustibles fòssils d’una forma ràpida i justa. Hem d’evitar el caos, les sequeres i les inundacions creixents per l’escalfament global de 1,5 graus o més, i aconseguir una Europa més segura, justa i neta.

Signants:

Grups internacionals: 350,org, Foodwatch, Global Legal Action Network, GRAIN, Greenpeace, Health and Trade Network, Stay Grounded

Grups europeus: CAN Europe, Change Partnership, ClientEarth, Corporate Europe Observatory, Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe, Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) Europe, Slow Food Europe

Estat espanyol: Alternativa Republicana, Amigos de la Tierra España, Argentinos en España, Asociación de Permacultura ATTA, ATTAC España, Campaña “No a los Tratados de Comercio e Inversión”, Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió, Confederación Intersindical, DiEM25, Ecologistas en Acción, Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos/Herriarte, Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, Plataforma Auditoría Ciudadana Deuda PACD Sevilla, SETEM MCM, Unión General de Trabajadores (UGT), Federación Provincial de Sindicatos de la Confederación General del Trabajo de Sevilla, Plataforma de Sevilla No a los TCI, Sindicato Andaluz de Trabajadores/as, Fundación Mundubat, Medicus Mundi España, Movimiento Apostólico Seglar.

Altres grups nacionals:
Àustria Attac Österreich
Bèlgica Bond Beter Leefmilieu, CNCD-11.11.11, vzw Climaxi, MOC –Mouvement Ouvrier Chrétien, Réseau wallon de lutte contre la pauvreté
Bòsnia i Hercegovina Centar za životnu sredinu/ FoE Bosnia and Herzegovina Bulgaria Za Zemiata, FoE Bulgaria
Chipre Friends of the Earth Cyprus
Dinamarca NOAH Friends of the Earth Denmark
Eslovènia Umanotera
Anglaterra, Gales i Nord d’Irlanda Friends of the Earth England, Wales and Northern Ireland
França 350.org France, ActionAidFrance -Peuples Solidaires, Aitec, Alofa tuvalu, Altern’Info, Amis de la Terre France (Friends of the Earth France), Attac France,BLOOM,CCFD-Terre Solidaire, Collectif relais d’informations et actions citoyennes(Isère), Collectif Stop Tafta Attac en Velay, Collectif Stop Tafta St Quentin, Confédération paysanne,Ensemble!28,Fondation Nicolas Hulot, Les Amis du Monde Diplomatique, Ligue des Droits de l’Homme de Toulouse, Réseau Action Climat –France, Réseau Foi & Justice Afrique Europe,Sherpa, SumOfUs, Touche pas à mon schiste, Union syndicale Solidaires,Veblen Institute.

Alemanya Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), BUND (Friends of the Earth Germany), Netzwerk Gerechter Welthandel, PowerShift e.V.
Grècia Naturefriends
Hongria MTVSZ/Friends of the Earth Hungary, Védegylet Egyesület
Irlanda An Claíomh Glas, Comhlámh Action for Global Justice,Community Work Ireland,Irish Cattle and Sheep Farmers Association Ireland,Keep Ireland Fracking Free, The Environmental Pillar.
Itàlia Coordinamento Nazionale No Triv, Fairwatch, Stop TTIP/CETA Italia, Terra! Onlus
Luxembourg Mouvement Ecologique

Malta Friends of the Earth Malta

Romania Lubim Natura
Països Baixos
Both ENDS, Milieudefensie, Platform Aarde Boer Consument, Platform Duurzame en Solidaire Economie, TTIP, CETA and agriculture coalition, WILPF NL

Suècia Jordens Vänner