[StopISDS] Crida a l’acció per a parar el perillós tractat entre la Unió Europea i Singapur

La setmana passada, et vam alertar sobre el “Tribunal de disputes entre inversors i Estats” o ISDS, un sistema de justícia paral·lel poc conegut que s’utilitza per a intimidar als governs a favor de les grans transnacionals. L’ISDS és una amenaça global, soscava els nostres estàndards de vida, des del medi ambient, els serveis públics i fins als aliments que mengem.

En tan sols 8 dies, el Parlament Europeu pot votar a favor de continuar expandint l’abast de les transnacionals i donar-lis encara més poder, permetent-los retenir i demandar als actuals i futurs governs.

El 12 de febrer, al Parlament Europeu es vota sobre l’Acord de protecció d’inversions UE-Singapur. Però no et deixis enganyar. Realment no es tracta de Singapur, es tracta d’aprovar un tractat model que atorgarà a les transnacionals enormes poders per a assetjar als nostres governs.

Aquest tractat inclou una nova versió de l’ISDS rebatejada amb el nom de “Tribunal d’Inversió Multilateral” o MIC. Els caps corporatius i els seus amics en la política esperen que les reformes parcials persuadiran als nostres eurodiputats a votar per a donar a l’ISDS una nova vida.

Hem de ser clars: atorgar a les transnacionals el poder de demandar als nostres governs per protegir el nostre medi ambient, normes i drets humans és simplement un error, una cessió de sobirania democràtica, de capacitats de les institucions públiques per protegir aquets drets de la ciutadania. I està malament, independentment de quantes vegades se li canviï el nom i es reformi.

Un acord amb la petita Singapur pot no semblar una amenaça, però el Govern Espanyol i la Comissió Europea ho estan utilitzant com una excusa per a expandir el poder corporatiu en tots els àmbits de les nostres vides.

L’aprovació de l’acord entre la UE i Singapur, podria ser un suport per a introduïr l’ISDS en acords similars amb economies més grans, incloent els Estats Units. Tornarem a tenir la pitjor part del TTIP, que actualment està en fase de negociació oculta.

konzerne-leine

Hem de derrotar els ISDS i reemplaçar-los per un sistema que responsabilitzi a les transnacionals per vulneració de drets humans i abusos ambientals. Molts dels mateixos governs europeus que recolzen l’enorme poder de les transnacionals, s’oposen a un sistema que els obligui a rendir comptes.

Els ISDS ja ha causat un mal incalculable en les societats de tot el món. Les transnacionals han demandat als països per reduir les tarifes de l’aigua, regular els envasos de cigarrets, pujar el salari mínim i fins i tot per introduir restriccions a la contaminació.

És per això, que un gran nombre de persones en tota Europa ens hem unit per a dir no als ISDS i exigir mesures i accions contra la impunitat corporativa. Necessitem reemplaçar els ISDS per un sistema que posi a les persones i al planeta primer. Els executius i transnacionals multimilionaris no necessiten un sistema judicial especial per a protegir els seus drets. Les seves víctimes, en canvi, sí.

Aquesta podria ser la nostra major oportunitat de reclamar drets per a les persones i acabar amb els privilegis de l’1%.

Hem d’acabar amb els tribunals privats ara!

Et sumes? Signa i comparteix la petició

Vols més informació? https://stopisds.org/ca/