Ajuntaments i moviments ciutadans tomben la Directiva Bolkestein.

Aquesta proposta hauria atorgat a la Comissió poders de veto sobre les normes i reglamentacions presentades en l’àrea de serveis, que afectaria àrees tan vitals com la cura de nens, els serveis públics, la planificació de la ciutat i els drets laborals en general en tots els nivells de govern.

Scissors.jpg

Afortunadament, aquest atac frontal a la democràcia municipal no va ser acceptat per municipis importants, molts alcaldes i alcaldesses, i una àmplia coalició de sindicats, grups verds i altres grups i moviments ciutadans.

Aquest esforç ha estat un èxit! Al final, els governs del Consell no han pogut posar-se d’acord sobre una posició comuna, i alguns s’han oposat a l’impuls de la proposta. El Parlament Europeu ha abandonat l’expedient. Només tornarà a ser una amenaça si la pròxima Comissió decideix canviar la proposta. Ara podem reclamar la victòria.

La Directiva va sorgir després d’anys de pressió per part dels lobbies de grans empreses, que buscaven que la Comissió Europea assegurés una implementació més enèrgica de l’existent Directiva de Serveis, també coneguda com la Directiva Bolkestein. Aquesta cobreix una àmplia gamma de serveis i introdueix normes de gran abast, amb serioses implicacions per al benestar, les polítiques ambientals i els drets socials. Està redactat de forma vaga, en part com a resultat de fortes protestes en el moment de la seva adopció en 2006.

Si bé és una bona notícia que la Directiva proposada -que estava fonamentalment en desacord amb la democràcia-, ara ha d’abandonar-se, continuarà sent una indicació de fins a quin punt la Comissió Europea i els seus aliats estan disposats a arribar en els seus intents d’imposar la seva ideologia neoliberal.

bolkenstein

No obstant això, hi ha raons per a creure que aquest no és el final de la història. Segurament es prendran noves iniciatives a nivell europeu per a imposar disciplines més estrictes a nivell local que garanteixin la disciplina del mercat.

Aquesta situació ha de servir com una trucada d’atenció per a tots els i les que es preocupen per la democràcia local; per a unir les seves forces i identificar formes de garantir el dret a prendre decisions que defensin i ampliïn el benestar, per a assegurar serveis públics universals i donar forma a ciutats d’acord als desitjos dels qui viuen en elles.

Al març de 2020, la Comissió actual preveu el llançament d’una nova iniciativa en l’àrea de serveis. La Comissió Europea -fins i tot sense la Directiva de Procediment de Notificació proposada-, ha utilitzat els seus poders per a ampliar i aprofundir l’impacte neoliberal de l’actual Directiva de Serveis de la UE. La missió de la Comissió s’ha vist afavorida per decisions recents i molt problemàtiques del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en àrees clau, com la cura de persones majors i la planificació urbana.

Després del fracàs de la Directiva Bolkestein sobre el Procediment de Notificació, és hora d’un debat públic sobre com garantir que la Comissió Europea rebi instruccions clares per a detenir d’una vegada per sempre la seva missió de desregulació antidemocràtica de les societats europees. Les pròximes setmanes, en el període previ a les eleccions al Parlament Europeu, són el moment perfecte per a tal debat.

*Comunicat omès per l’ODG – Observatori del Deute en la Globalització