24 D’ABRIL: EN MEMÒRIA DEL 6è ANIVERSARI DEL RANA PLAZA

La Marxa Mundial de les Dones juntament amb la Campanya Roba Neta internacional fem novament una crida a la denúncia de la situació de les persones treballadores del tèxtil a nivell global on més del 80% són dones.

Avui, 24 d’abril es compleixen 6 anys de la tragèdia del Rana Plaza a Bangladesh, el pitjor desastre en la indústria tèxtil on 1.324 dones treballadores van morir i més de 2.000 van resultar ferides a causa de l’enfonsament de l’edifici en el qual treballaven per a la indústria tèxtil en condicions infrahumanes. A la nostra memòria ha d’estar present perquè situacions així no haurien de repetir-se mai més. Mentre que les empreses transnacionals de roba es lucren, milions de dones treballen en condicions d’esclavitud: jornades de 14 hores, salaris de misèria, manca de les mínimes condicions de seguretat a les fàbriques.

L’explotació de les dones treballadores al sud global és sistemàtica dins del sistema capitalista i colonialista que mata, explota i empobreix cada dia a més dones a tot el món. L’enfonsament del Rana Plaza va portar a la signatura de l’Acord de Seguretat a les fàbriques de Bangladesh, acord vinculant per a les marques. Aquest Acord de Seguretat va finalitzar el setembre de 2018. Des de llavors, el Govern de Bangladesh, juntament amb les empreses tèxtils del país, han anat retardant la decisió de renovar aquest acord fins a sis ocasions.

Banner Rana Plaza 24 d'abril 2019

Mentre a tot el món proliferen cada cop més tractats de comerç i inversió amb els seus tribunals ISDS on les empreses transnacionals poden demandar els estats per protegir les seves inversions i beneficis, les comunitats afectades pels seus abusos no tenen on recorre per protegir els seus drets humans i ambientals.

 • Avui, 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Exigim al Govern i a la patronal de Bangladesh la
  renovació de l’Acord de Seguretat i contra Incendis a les fàbriques de Bangladesh.
 • Avui, 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Exigim a les marques que signin l’Acord de
  Seguretat i el compleixin perquè són responsables del que succeeix a tota la cadena de
  confecció.
 • Avui, 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Exigim al govern de Bangladesh que posi fi a la
  violència i intimidació cap a les treballadores i sindicalistes i que deixi d’ignorar les seves demandes.
 • Avui, 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Demanem que es garanteixi la llibertat d’associació de les treballadores del sector tèxtil.
 • Avui, 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Reclamem la millora de les condicions laborals per a centenars de dones que treballen en els centres comercials als països del nord.
 • Avui, 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Reclamem a les marques de roba que siguin transparents i facin públiques les fàbriques on produeixen les seves peces a tot el món.
 • Avui, 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Exigim al Govern de la Unió Europea que desenvolupi una reglamentació vinculant sobre diligència deguda en matèria de Drets Humans que responsabilitzi a les empreses per tot el que succeeix a la seva cadena de subministrament, i que no segueixi obstaculitzant l’aprovació del Tractat Vinculant sobre empreses i Drets Humans que porta més de 4 anys en discussió a les Nacions Unides.
 • Avui, 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Demanem que es garanteixin les condicions de seguretat i que es creïn protocols de prevenció i actuació dels assetjaments sexuals en les indústries de la confecció.
 • Avui 24 d’abril, RECORDANT EL RANA PLAZA! Subratllem que la moda i el consumisme són estratègies que utilitzen els amos del capital per a continuar enriquint-se.

Per això apel·lem al canvi en els nostres hàbits de consum que són els que contribueixen a mantenir el sistema. Alcem les nostres veus per a denunciar però també per a demanar que es compri amb responsabilitat.

Col·laboren i donen suport:

Campanya Roba Neta
Marxa Mundial de les Dones
Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió
Ca La Dona
Entrepobles
Ecologistes en Acció