[CAS CHEVRON] 21 de maig: Dia Global #AntiChevron

El cas Chevron-Texaco a la Amazònia equatoriana és paradigmàtic en la lluita contra la impunitat corporativa. A més es vincula amb la lluita contra el sistema d’arbitratge ISDS, i a favor del Tractat Vinculant de l’ONU per a les Empreses Transnacionals en matèria de drets humans, així com per la Justícia Climàtica. Des de la Campanya Global per a reivindicar la sobirania dels Pobles, desmantellar el poder corporatiu i posar fi a la impunitat, en aliança amb membres de la Campanya Europea “Drets per a les persones, normes per a les transnacionals – Stop ISDS”, i altres xarxes a nivell internacional, en estreta coordinació amb la Unió d’Afectats/des per Chevron-Texaco a l’Equador (UDAPT), preparem diverses accions per a aquest dia.

ANTI-CHEVRON-logo

Carta Oberta a l’Equador sobre el cas Chevron

Sr. Lenín Moreno Garcés
President de la República de l’Equador

21 de maig de 2019

Concerneix: Cas Chevron-Texaco a l’Equador

Senyor President,

Des d’un gran nombre d’organitzacions socials i xarxes de la societat civil internacional, compromeses amb els drets humans i la justícia social, econòmica i ambiental, ens dirigim a vostè profundament preocupades per la situació del cas Chevron-Texaco a la Amazònia equatoriana.

El cas constitueix la prova indiscutible de com funciona l’arquitectura destinada a assegurar la impunitat de les empreses transnacionals en tot el planeta. Després de 25 anys de judici, la sentència que obliga a Chevron (abans Texaco) a pagar 9.500 milions de dòlars destinats a la reparació del desastre ambiental, malgrat haver estat ratificada en totes les instàncies judicials de l’Equador, no ha estat executada. Per a evitar el seu compliment, Chevron va retirar tots els seus actius de l’Equador. Davant això, els/les afectats/des van haver de recórrer a corts estrangeres (a l’Argentina, el Brasil i el Canadà) per a homologar i executar la sentència, sense èxit fins ara. Mentrestant, desenes de milers d’afectats/des continuen sofrint seriosos impactes en la salut. Les morts amb càncer són 130% més freqüents i amb un risc de mortalitat 260% més alt que en altres zones de l’Equador. Al terra, continuen les més de 880 fosses plenes de cru que va deixar Texaco, els rius continuen plens de sediments d’hidrocarburs i contaminats pels vessaments de cru a l ‘Amazònia, una de les regions més riques en biodiversitat del món. Des de fa més de 40 anys, aquests impactes no han estat adequadament remeiats. El crim corporatiu continua.

Pitjor encara, en 2009, Chevron va demandar a l’Estat equatorià davant el Tribunal Arbitral de la Haia, activant el mecanisme de solució de controvèrsies entre inversors i Estats (ISDS). La petroliera va demanar, a més d’una compensació econòmica, que el Tribunal interferís en el propi sistema equatorià de justícia. A l’agost de 2018, el panell d’arbitratge va fallar en favor de Chevron, condemnant a l’Equador a pagar una suma, encara desconeguda, a la transnacional. I a més va ordenar al Govern equatorià que eviti que s’executi la sentència de les corts equatorianes. Aquestes disposicions són inconstitucionals i inaplicables a l’Equador. En cas d’aplicar el Govern aquest laude arbitral, estaria violant la seva pròpia constitució, anul·lant els drets de les 30.000 persones afectades i afavorint obertament els interessos de Chevron. Aquesta decisió establiria per tant un perillós precedent a nivell internacional que podria incitar a altres tribunals d’arbitratge similars a situar-se per sobre de les corts nacionals de justícia, soscavant els fonaments de l’Estat de dret.

Senyor President, avui dia el seu govern lidera el procés cap al Tractat Vinculant de les Nacions Unides sobre empreses transnacionals i drets humans que podria posar fi a la impunitat corporativa i que es negocia en el Consell de Drets Humans. Cal recordar que el Tractat constitueix una demanda de milions de persones, agrupades en centenars d’organitzacions socials, sindicats i comunitats afectades en tot el planeta.

Avui dia, existeix una creixent mobilització popular internacional contra el mecanisme ISDS. Prova d’això, més de mig milió de signatures de ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea van ser lliurades al Vice-President de la Comissió Europea en els últims dies, demanant que la Unió Europea rebutgi el ISDS i doni suport al Tractat Vinculant de l’ONU, així com altres normes per a obligar les empreses transnacionals a respectar els drets humans.

Senyor President, li recordem que el cas esmentat, no és una excepció. Chevron ha generat impactes socials i ambientals en altres països, per exemple mitjançant l’explotació de projectes de fracking a l’Argentina, afectant greument les comunitats indígenes Maputxe. A més, les empreses petrolieres com Chevron tenen una forta i directa implicació de responsabilitat en el canvi climàtic, que té avui per resultat centenars de milers de víctimes, l’expulsió de milions de persones de les seves llars, les refugiades i refugiats climàtics, a més de que precipita al planeta sencer a la major crisi ambiental coneguda.

Senyor President, li manifestem que no aconseguim entendre el rumb que pren actualment el seu govern en aquest cas. Li recordem que és obligació de tots els Estats de protegir els drets humans de les seves poblacions davant les violacions comeses per tercers. Li instem a no cedir a la pressió del govern dels Estats Units ni de Chevron i donar més importància als drets socials de les equatorianes i equatorians, en línia amb la Constitució de l’Equador. Li demanem que no intervingui en el judici entre les comunitats afectades, agrupades en la UDAPT (Unió d’Afectats/des per les Operacions petrolieres de Chevron-Texaco) i la transnacional, i que al contrari, brindi el seu suport i protecció a les comunitats indígenes i camperoles, respectant, protegint i garantint els seus drets enfront dels interessos de les empreses transnacionals.

Ens mantenim en estat de vigília sobre els avanços del cas Chevron a l’Equador. A més, avui 21 de maig, Dia Mundial Anti-Chevron, ens mobilitzem massivament en diferents regions i països per a denunciar la impunitat corporativa i expressar la nostra solidaritat amb les comunitats afectades.

Ets una organització/associació i vols adherir-te a la carta? 

https://surveys.tni.org/index.php/281594

ENTREPUEBLOS