L’AJUNTAMENT DE BARCELONA INSTA AL GOVERN ESPANYOL I A LES INSTITUCIONS EUROPEES A NO RATIFICAR L’ACORD COMERCIAL UE-MERCOSUR

Barcelona, 15 de desembre de 2020.

Avui l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició presentada en la Comissió d’Economia i Hisenda per la que s’insta el Govern espanyol, el Consell Europeu i el Parlament europeu a no aprovar l’acord de Comerç i Inversió entre la UE i Mercosur”. La presentació d’aquesta proposició ha estat promoguda per la campanya Catalunya No als TCI, i ha comptat amb el suport d’entitats ciutadanes, pageses, sindicals, feministes, ecologistes i climàtiques, de consumidores, juvenils, animalistes, de defensa dels serveis públics, de cooperació, drets humans i pau, etc.

La proposició, presentada pel grup municipal d’ERC i que ha comptat amb els vots a favor de Barcelona en Comú i JxCAT, expressa la seva preocupació perquè el tractat “no protegeix el medi ambient, el clima, la biodiversitat, ni els principals mitjans de vida”, es fa ressò de l’informes com el “d’Avaluació de l’Impacte sobre la Sostenibilitat del tractat encarregat pel govern francès, que preveu un augment del 5% de la desforestació de l’Amazònia, que exercirà més pressió sobre els ja fràgils ecosistemes i sobre les comunitats indígenes”. I planteja que, davant polítiques negacionistes i depredadores, com les del president brasiler Jair Bolsonaro “qualsevol acord que es negociï ha de comptar amb garanties socials i ambientals vinculants i inviolables”.

També expressa la seva preocupació pel model agroalimentari que es promou amb aquest acord, ja que “en lloc de basar el comerç en models agrícoles centrats en el monoconreu extensiu i contaminant, l’esgotament d’ecosistemes, les importacions i exportacions de les grans cadenes agroalimentàries amb baixos controls de seguretat alimentària i amb transgènics, necessitem acords que fomentin una agricultura que reposi i regeneri les economies i els ecosistemes locals, que tant essencials s’han demostrat amb la pandèmia de la COVID-19, i que refreden el planeta”.

La proposició aprovada es fonamenta també en la Declaració d’Emergència Climàtica aprovada pel Consistori el gener d’aquest any, així com en la resolució de l’Aliança pel Clima, formada per més de 1.800 municipis -de la que Barcelona forma part-, en contra d’aquest tractat.

També recull la preocupació de les Confederacions Sindicals europea i del Mercosur entorn a “la falta de transparència i l’opacitat de les negociacions (…) la falta de referències a qüestions relatives a l’ocupació. La falta de desenvolupament simètric i equilibrat entre les dues regions. La liberalització de serveis estratègics. La reducció de la capacitat de compra dels Estats. L’extensió de la durada de les patents i la major protecció de les dades de prova dels productes farmacèutics. La falta de promoció de les petites i mitjanes empreses”.

La presentació d’aquesta proposició s’inscriu dins d’una campanya de moviments socials d’Europa i de la regió Mercosur en contra de la ratificació d’aquest tractat comercial, en un moment en que creix per tota Europa la crítica a la incoherència que significaria “celebrar un acord de comerç i inversió que vagi en direcció contrària als objectius de protecció del clima, la biodiversitat i el medi ambient als quals s’ha compromès, com són la reducció del 55% de les emissions al 2030, l’Acord de París o la estratègia de la UE per a la Biodiversitat”.

One thought on “L’AJUNTAMENT DE BARCELONA INSTA AL GOVERN ESPANYOL I A LES INSTITUCIONS EUROPEES A NO RATIFICAR L’ACORD COMERCIAL UE-MERCOSUR

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.