COP DE MERCAT: Un tractat contra les persones i el clima

Miniatura - Título

Descàrrega el suplement informatiu

El tractat comercial UE-Mercosur – suplement informatiu

Dos mesos després de l’anunci del preacord pel Tractat de Comerç i Inversió (TCI) entre la Unió Europea i els països del Mercosur, el món es despertava amb una gegantina onada d’incendis sense precedents a l’Amazònia, a l’empara del nou govern de Bolsonaro. No és que hi hagués una relació causal directa entre els dos fets, però ambdós tenien un objectiu comú: exportar més carn, soja, etanol, etc. a Europa o a la Xina.

El TCI UE-Mercosur no és un tractat més. Abastaria el 25% del PIB mundial i el 37% de les exportacions. Mentre ens anuncien el Green Deal, una proposta teòricament ambiciosa per frenar el canvi climàtic, la política real de la UE segueix el business as usual, entregant el nostre futur als grans lobbys.

El tractat suposa abundar en les mateixes matrius: Mercosur accentuaria el seu paper d’exportador de matèries primeres agropecuàries, i Europa li vendria cotxes i altres productes industrialitzats, desarticulant el teixit industrial intern de la regió.

ecvc-cover-19-de-junio

A grans trets, hi guanyen les multinacionals d’un cantó i l’altre, que poden produir deslocalitzadament, a gran escala i a baix preu -però a un alt cost humà i ambiental-. Hi surt perdent una gran part de la pagesia europea, les comunitats camperoles i els pobles indígenes. Seria un gran cop per la classe obrera industrial de Mercosur, així com pels drets a la salut i al consum informat en ambdós cantons. Però, a més, deixar passar aquest tractat seria tant com donar per perduda la lluita per fer front a l’emergència climàtica.

El TCI UE-Mercosur no passarà, moviments i organitzacions socials d’una i altra banda l’aturarem. Perquè les persones i el planeta són primer.

 Campanya Catalunya No als TCI

MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL TRACTAT: Més de 200 organitzacions rebutgem l’acord comercial entre la UE i Mercosur

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.