L’acord UE-Japó (JEFTA): un comerç exclusiu entre els negociadors de la UE i les grans empreses.

Des de desembre de 2017, la Comissió Europea està fent tot el possible per accelerar l’aprovació de l’acord comercial entre la Unió Europea i el Japó, excloent els parlaments nacionals del procés de ratificació i mantenint múltiples reunions a porta tancada amb els lobbies representants dels poders corporatius. 

jefta 6

Les negociacions per a l’acord de comerç UE-Japó (JEFTA) van començar al març de 2013 i van concloure al desembre de 2017. Els arxius de la Comissió Europea obtinguts mitjançant sol·licituds d’accés a informació mostren que entre gener de 2014 i gener de 2017, la Direcció General de Comerç de la Comissió Europea (DG Trade) ha mantingut múltiples reunions a porta tancada amb associacions empresarials per discutir les negociacions.

190 d’aquestes reunions (89%) van ser amb lobbies de les grans empreses transnacionals (patronal europea BusinessEurope i la patronal alemanya BDI, la indústria química, automobilística -ACEA- i de tabac, grans bancs i empreses de serveis de l’European Services Fòrum, empreses de telecomunicació i de combustibles fòssils, o la indústria d’alcohol com CEEV) mentre que només 9 (4%) van ser amb organitzacions d’interès públic, associacions d’agricultors i grups de consumidors.

No es van celebrar reunions amb representants de sindicats ni amb federacions de petites i mitjanes empreses (PIMES), i el 7% restant de les reunions es van realitzar amb altres actors, com a institucions públiques i “think tanks”.

Les noves revelacions de  Corporate Europe Observatory (CEO) i AK Europa confirmen una vegada més el fort biaix de la política comercial de la UE: les grans empreses estan impulsant i influenciant les negociacions dels Tractats de Comerç i Inversió (TCI), imposant els seus interessos a l’aprofundir les regles del comerç mundial, per tal de maximitzar els seus guanys.

 

jefta 1jefta 2jefta 5jefta 4jefta 3

Mentre que la salut pública, els interessos de les i els treballadors, el món rural i la pagesia, la defensa mediambiental o les petites i mitjanes empreses tenen cap importància per a la Comissió Europea.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.