CETA: encara no està ratificat i ja comença el comitè secret sobre pesticides, a esquenes de l’opinió pública i els parlaments

Comunicat de premsa de la campanya italiana Stop TTIP/Stop CETA,

Comença la discussió del comitè secret que pot afeblir les normes sobre plaguicides i la qualitat dels aliments. Els nous diputats italians i eurodiputats demanen transparència.

La campanya Stop TTIP/Stop CETA publica un document intern de la UE amb l’ordre del dia i les trucades: “La setmana que a Ottawa els nostres drets seran desafiats per un Comitè Tècnic no transparent. Els nous parlamentaris intervenen immediatament”.

ROMA, 21 de març, 2018 – Negar o autoritzar l’ús de certs fungicides, posar en qüestió els vetos nacionals sobre el glifosat, harmonitzar les normes que li permeten importar o exportar aliments entre el Canadà i la Unió Europea. I tot sense control dels Parlaments, expressió directa dels ciutadans i ciutadanes d’Europa. Passarà d’aquí a uns dies, el 26 i 27 de març a Ottawa, quan tindrà lloc la primera reunió del Comitè Conjunt sobre mesures sanitàries i fitosanitàries creat pel CETA, el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i Canadà, que actualment està sent ratificat als parlaments dels Estats membres, inclosa Itàlia. Un comitè format per representants de la Comissió Europea, el Govern canadenc, empreses i organismes reguladors, sense cap rastre d’organismes elegits.

Per denunciar la falta de transparència d’aquests mecanismes, la campanya StopTTIP/StopCETA publica un document d’accés restringit  filtrat de les oficines de la Direcció General de Sanitat de la Comissió de la UE, que porta l’agenda de la reunió a porta tancada del dilluns i dimarts vinent.

Entre els temes de l’agenda, hi ha molts d’interès per la ciutadania i pals productors i productores agrícoles, però seran tractats de forma secreta i fora del control directe dels parlaments o de la societat civil. Els tècnics europeus i canadencs, juntament amb representants del sector privat, intercanviaran informació sobre noves lleis relatives a la salut animal i vegetal, així com sobre inspeccions i controls. També discutiran pautes que determinaran l’equivalència entre productes europeus i nord-americans, així com l’impacte sobre les importacions causades per les regulacions dels químics. A l’agenda també hi ha la no renovació de la UE per als productes que contenen Picoxystrobin, un fungicida considerat altament perillós pels animals terrestres i aquàtics. No n’hi ha prou: es consideraran les diferències entre la regulació l glifosat a nivell europeu i dels estats membres. Després de la renovació per cinc anys per la Comissió Europea, de fet, alguns països han decidit, dins les seves fronteres, promulgar normes més estrictes per a l’ús d’aquest herbicida, acusat de ser probablement carcinogen pels éssers humans . Aquestes últimes regulacions, en definitiva, es veuen com un problema per al lliure comerç, fins i tot si protegeixen els consumidors i els ecosistemes. Correspon al comitè tècnic veure com superar l’obstacle del principi de precaució. El mateix passa amb el comerç d’animals vius i carn, amb la petició dels nord-americans de simplificar la certificació dels seus productes.

“El risc que anunciàvem en aquests anys de mobilització, al final es confirma”, ha dit Mónica Vaig di Sisto, portaveu de la campanya italiana StopTTIP/StopCETA, plataforma que coordina a més de 200 organitzacions nacionals i 50 comitès locals. El CETA, la ratificació del qual s’ha pogut detenir, al menys fins ara Itàlia gràcies a una potent campanya de pressió juntament amb organitzacions com Coldiretti, CGIL, ARCI, Arcs, Ari, Assobotteghe, Attac, CGIL, Fairwatch, Greenpeace, Legambiente, Movimento Consumatori , Navdanya Internacional, Slowfood, Earth! i Transform, comença a activar les seves comissions tècniques inaccessibles als ciutadans i representants elegits.

“En una d’elles, celebrada a Ottawa el 26 de març es comença a discutir la modificació de les normes i reglaments que defensen els nostres drets en benefici del comerç”, diu Di Sisto. “Com es pot llegir clarament en el document obtingut per la campanya StopTTIP/StopCETA, es delega a un grup de presumptes interessats i experts, escollit no se sap com, la tasca de com harmonitzar, rebaixar, eliminar… normes i regles en relació amb la qualitat de productes alimentaris o l’ús de productes químics com fungicides. Una deriva que allunya les decisions més crítiques i impactants dels ulls incòmodes de la ciutadania, tot i que són qui patiran les possibles conseqüències”.


Per aquest motiu, la campanya Stop TTIP/Stop CETA llança dues demandes urgents:

  • als parlamentaris i parlamentàries europees més compromeses, convocar una audiència de la Comissió de la UE demanant explicacions sobre els continguts d’aquesta reunió i la plena transparència dels temes tractats;
  • als recentment escollits parlamentaris i parlamentàries italianes, que ocuparan els seus seients a les Cambres renovades el 23 de març. Molts d’ells han signat el decàleg “#NoCETA – #Nontratto”, per a la creació d’un grup inter-parlamentari Stop CETA. Ara s’ha d’exercir el dret de controlar en el nom i per compte dels italians i italianes, exigint responsabilitat al Govern, encara en funcions, i el Ministeri d’Agricultura de quines indicacions, peticions i possibles vetos ha expressat davant la Comissió Europea.

Que la seva intervenció urgent es imprescindible ho demostra el capítol de pesticides  de l’últim informe “El CETA amenaça estats membres de la UE”, que es van publicar fa uns dies des del centred’estudi legal ambiental CIEL (Centre de Dret Ambiental Internacional). Segons l’estudi, de fet, l’aplicació donarà lloc a una reducció progressiva de les regulacions del comerç a l’agricultura, a través de l’harmonització o cancel·lació de regles, moltes de les quals protegeixen als consumidors i el medi ambient. Un escenari que, sense el control directe dels cossos electes, corre el risc d’esdevenir realitat.

Contra aquesta marginació del procés de presa de decisions i contra els riscos del CETA, s’han posicionat una gran part de les forces polítiques que entraran al Parlament el 23 de març. La sol·licitud d’activació immediata també prové de molts territoris. Com al Friuli, on el dia de la inauguració, a les 15.30 hores, a Savorgnana hi ha una mobilització de Comitè StopTTIP/StopCETA, organitzada conjuntament amb Coldiretti.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.