Un estudi demostra que les PiMES quedaran excloses dels “beneficis” dels Tractats de Lliure Comerç

La Campanya Catalunya No TTIP, CETA, TISA, en col·laboració amb Entrepobles i Ecologistes en Acció, en el marc del projecte “Barcelona a l’Aliança Europea de Municipis i Regions front el Tractats” ha presentat l’estudi “Los Efectos de los Tratados de libre comercio sobre las pequeñas y medianas empresas” elaborat per l’economista Sergi Cutilles de la cooperativa Ekona.

L’informe pretén desmuntar els falsos arguments amb els que es presenten els beneficis d’aquests tractats per les petites i mitjanes empreses i grans expectatives de creació de llocs de treball per les “suposades” avantatges de l’obertura dels mercats. A la presentació, organitzada per Crític, moderada pel periodista Roger Palà, van participar Gerardo Pisarello, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Sergi Cutillas i Rosa Mateu en nom de la Campanya.

L’estudi destaca que per analitzar l’impacte dels tractats sobre el teixit productiu, cal fer-ho fixant-se relacionant el factor de la mida de les empreses amb altres que són molt rellevants: la productivitat, l’orientació exportadora, l’accés al crèdit i la capacitat innovadora, i aporta un seguit de dades on s’observa que la immensa majoria d’empreses espanyoles estan orientades al mercat interior, pertanyen al grup de mitjanes i petites, tenen baixa productivitat, ocupació poc qualificada, dificultats d’accés a crèdit i d’inversió en innovació i desenvolupament. Les PIMES, amb tota la seva diversitat, són un sector clau de la nostra economia, ja que reuneixen en conjunt més del 70% de la població ocupada a Catalunya i que acumulen més del 59% del Valor Afegit Brut. Tanmateix, les característiques abans esmentades les fan molt vulnerables davant tractats de comerç i inversió, que pretenen introduir noves “regles del joc” que forçaran les empreses a competir en desigualtat de condicions amb multinacionals i transnacionals amb producció a gran escala, amb gran capacitat financera -o directament “finaciaritzades”-, amb estàndards de qualitat més baixos i amb el control quasi monopolístics del mercat internacional gràcies al nou marc legislatiu i el nou context financer i econòmic que patentaran aquests “Acords”.

Durant l’acte es va voler posar de manifest l’absència d’estudis d’impactes sobre les PiMES europees, en canvi, l’existència d’un excés de campanyes publicitàries – de la Comissió Europea – dels defensors dels tractats, que conviden a posicionar-se favorablement. Per la Campanya Catalunya No al TTIP, CETA, TISA “és imprescindible” continuar estudiant els efectes dels tractats i ampliar el focus del debat a la resta de sectors que conformen el teixit productiu local, com ara les petites i mitjanes empreses i l’economia social. Cal crear mecanismes, socials i polítics, que assegurin la viabilitat de les PiMES i la promoció de l’economia social, facilitant l’accés al finançament, impulsant polítiques públiques que les converteixi en la clau del desenvolupament econòmic local, sota criteris de sostenibilitat i innovació, en definitiva, revaloritzar el paper d’aquestes empreses en el seu entorn i evitar que empreses, especulatives, monopolistes i financiaritzades deteriorin l’economia productiva del 99%

Articles relacionats

Aquí l’informe! “Los Efectos de los Tratados de libre comercio sobre las pequeñas y medianas empresas”

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.