Comunicat: El Tribunal de Justícia de la UE rebutja l’ISDS inclòs en els Tractats entre països europeus.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha emès avui la sentència que dictamina que la clàusula arbitral inclosa en el Tractat celebrat entre els Països Baixos i Eslovàquia sobre la protecció de les inversions no és compatible amb el Dret de la Unió.  El cas va ser remès al Tribunal de Justícia de la UE després que Eslovàquia impugnés una decisió d’un Tribunal d’Arbitratge que la condemnava a pagar uns 22 milions d’euros a la companyia d’assegurances holandesa Achmea,  per haver revocat, en part, la liberalització del mercat eslovac d’assegurances mèdiques.

Aquest dictàment pot afectar altres 195 Tractats bilaterals de protecció de les inversions signats entre els Estats membres de la UE. Aquesta decisió no s’aplica per Tractats amb tercers països externs a la Unió Europea, és a dir, en el cas del tractat amb el Canadà (CETA), EUA (TTIP) o els altres Tractats en procés de negociació : Vietnam, Indonèsia, Austràlia, Japó, Nova Zelanda, Mèxic, o el bloc del Mercosur. No obstant això, és una clara senyal que el TJUE “no és favorable” a l’ISDS, ni a les seves versions “maquillades” com l’ICS.

Aquesta és la primera vegada que el TJUE té l’oportunitat de dictaminar sobre l’ISDS, sent una decisió ferma sobre la base que aquests mecanismes vulneren l’autonomia de les lleis europees. La Campaña Estatal No al TTIP, CETA, TISA valora positivament aquesta setència del TJUE de cara al pronunciament pendent sobre l’ICS en l’acord amb el Canadà (CETA).

La Campaña Estatal No al TTIP, CETA, TISA considera que aquesta decisió conté elements favorables per eliminar el polèmic Sistema Privat de Resolució de Controvèrsies entre Estat-inversor, conegut com el ISDS,  inclòs en altres Tractats bilaterals d’inversió. Tot i que alerta que “la Comissió Europea i els Governs estatals poden utilitzar aquesta sentència judicial per justificar la necessitat de posar en marxa el Tribunal Multilateral d’Inversions (MIC)”. La Campanya manifesta que “qualsevol sistema que pretengui privatitzar la Justícia i posar-la en mà d’inversors privats és una violació directa de la Democràcia i una retallada de la capacitat d’acció dels Estats.”

Més informació “AQUI”

Comunicat de la Campaña Estatal No al TTIP, CETA, TISA 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.